piątek, 27 listopada 2015

Ziemniaki jak z ogniska


W zasadzie każda pora roku jest dobra, aby rozpalić ognisko i upiec w nim ziemniaki, ale nie wszyscy mają taką możliwość chociażby z uwagi na miejsce zamieszkania. 

 





Nie oznacza to jednak, że muszą obejść się smakiem. Takie ziemniaki mogą przygotować również w piekarniku. Wystarczy tylko dobry przepis.
Składników potrzebnych do przygotowania, nie ma wiele. A oto i one: 3 duże ziemniaki, sól gruboziarnista, łyżka mąki, 2 łyżki oliwy.





Przygotowanie ziemniaków to tylko chwila. Należy zacząć od umycia ich i osuszenia. Dopiero później można obtoczyć je w oliwie, soli i mące. W takiej postaci trzeba wyłożyć je na blaszce, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni, na czas około 1 godziny. Przygotowane w ten sposób kompletnie się spalą, a wnętrze ich będzie takie samo, jak w przypadku ziemniaków pieczonych w ognisku.
Jeżeli ktoś ma ochotę na ziemniaki z ogniska, ale ze względu na niesprzyjającą pogodę, późną porę czy inne utrudnienia nie może rozsmakować się w tym daniu, może skorzystać z tej dość oryginalnej metody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz