wtorek, 15 grudnia 2015

Pierś z kaczki z sosem malinowym


Pierś z kaczki z sosem malinowym to nie nowość. Danie bardzo dobrze znane jest osobom, które gustując w kaczce, mają ochotę na urozmaicone przygotowywanie jej. Ten przepis jest dość prosty i nie wymaga talentu kulinarnego.





Składniki niezbędne do przygotowania kaczki z sosem malinowym to: 4 piersi kaczki, 2 łyżeczki soli morskiej, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 100 ml czerwonego wina, 4 łyżki creme de cassis, łyżeczka skrobi kukurydzianej, 100 g malin.Pierś z kaczki należy przygotować poprzez nacięcie skóry i tłuszczu, bez uszkodzenia mięsa. Piec ją trzeba skórą do dołu przez 10 minut, a następnie odlać nadmiar tłuszczu i odstawić na bok. Sól wymieszać z cynamonem i taką posypką przyprawić skórę kaczki, a później ponownie położyć ją na patelni skórą do dołu i smażyć przez kolejne 10 minut. 





Po tym czasie należy ponownie posypać skórę kaczki, ale tym razem cukrem i cynamonem, smażyć tak jeszcze przez minutę. Po zdjęciu kaczki z patelni, należy wlać do niej wino, likier i skrobia. W tej postaci trzeba gotować przez 3 minuty do momentu zgęstnienia. Wtedy dopiero można dodać maliny i jeszcze gotować przez minutę. Mięso kaczki pokrojone na plastry, można wówczas polać przygotowanym sosem.
Kaczka z sosem malinowym może wydawać się niezbyt dobrą kompozycją, ale w rzeczywistości jest naprawdę smacznym daniem.

2 komentarze: